Se hit alla rödhåriga! Hur behåller ni er hårfärg?

Visste du att rött hår är det mest sällsynta av alla hårfärger? Det är lika unikt som vackert. Om du själv är rödhårig vet du säkert redan hur man ska ta hand om håret, men om du är osäker borde du läsa vidare. I den här artikeln får du ta del av rutiner som gör håret ännu vackrare och friskare!

Hur får man rött hår?

Om du inte har rött hår naturligt kan du testa två metoder: henna eller hårfärg. Den första tekniken är förstås mest populär och anses vara både säkrare och bättre, eftersom henna är mer naturligt.

1. Henna

Henna (från hennabusken) är en ört som ger håret röda och orange nyanser. Håret blir alltså inte ljusare, men färgen ändras. Det är mycket viktigt att tillreda henna på rätt sätt. Ju syrligare det blir, och ju längre det får dra, desto mer intensiv blir den slutgiltiga färgen. Det är alltså själva försurningen som avgör slutresultatet. För att uppnå detta kan du använda barbadoskörsbär (acerola) eller emblika. Barbadoskörsbär ger håret en intensiv rödorange nyans, medan emblika snarare ger en bourgogneröd eller mahognyfärgad nyans.

Den största fördelen med henna är att håret färgas permanent. Ju friskare håret är, desto starkare blir bandet mellan håret och dess färg. Med andra ord kan skadat hår göra att du får en svagare, mindre intensiv färg som snabbt försvinner. Den goda nyheten är att man kan motverka detta! Genom att regelbundet använda henne sitter resultatet i längre. Intressant nog kan detta naturliga färgämne göra håret starkare och tjockare, samt skydda det mot såväl mekaniska skador som UV-strålar.

2. Hårfärg

Till att börja med kan hårfärg torka ut håret och irritera hårbotten. För det andra bleknar färgen snabbt. Med tiden förvandlas din fina röda färg till ett urvattnat ”smutsblont” hår. Samtidigt kan du med hårfärg anpassa nyansen exakt till vad du vill ha, vilket förstås beror på den oxiderade sammansättningen. Direkt efter färgningen ser håret förstås fantastiskt ut, men till skillnad från henna så blir effekten inte bättre av regelbundenhet. Faktum är att hårfärg snarare har motsatt effekt: det torkar ut, berövar håret på dess naturliga glans, och gör hårbotten mycket mer känslig.

Hur behåller man den röda färgen?

1. Henna

Om du vill ge ditt hennafärgade hår en extra boost kan du använda hennaglans: en blandning av henna och silikonfritt balsam. Applicera blandningen en gång i veckan, och låt den verka i cirka en halvtimme till en timme. Du kan till exempel använda någon av följande blandningar:

  • för tillväxt: 2-3 delar henna, 1 del bockhornsklöver, 4-5 delar silikonfritt balsam;
  • för lent hår: 2-3 delar henna, 2-3 delar silikonfritt balsam, samt naturlig yoghurt eller grädde;
  • mot mjäll: 2-3 delar henna, 1 del bockhornsklöver, 4-5 delar silikonfritt balsam, några droppar björksav.

2. Hårfärg

Om du bestämt dig för att färga håret rött måste du komma ihåg att vårda pigmenten under hårets yttre lager. Du kan till exempel ta hjälp av försurning för att höra detta. Prova till exempel att tvätta håret med hibiskus eller schampo blandad med kvinnliga produkter. Du kan även prova en hårmask med mjölksyra, äppelsyra, vinsyra eller pyrodruvsyra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *