Akne på sommaren: hur vi vårdar huden med rätt produkter

Många tjejer lider av akne, finnar, pormaskar och andra bekymmer. Även när vi till sist lyckas få bort dem lämnar de fula påminnelser i form av pigmentfläckar och ärr. UV-strålning förvärrar tillståndet rejält, men som tur är finns det åtgärder att vidta. Här beskriver vi hur du kan ta hand om din aknedrabbade hud på sommaren, vilka produkter du kan använda, och hur du kan skydda huden mot solen.

Hur vårdar man hud med akne?

Det första steget är att avgöra hur allvarlig din akne är, hur intensivt din hud producerar talg, hur känslig du är, och hur stor risk du har att få pigmentfläckar. Alla dessa faktorer påverkar nämligen vilka produkter du ska välja. När du använder akneprodukter blir huden känslig, och efter ett tag kan detta bli permanent. Därför är det mycket viktigt att du återfuktar, lugnar och skyddar huden redan från början. På sommaren behöver du förstås ta till extra metoder för att vårda huden.

Att rengöra hud med akne

Tvätta bort orenheter, glans och smink med milda produkter som inte torkar ut huden. Det är nämligen viktigt att hudens naturliga skyddande lager inte följer med i tvätten. Använd därför inte starka produkter för oljig hy eller för den med akne. Använd inte heller tvättborstar eller svampar, eftersom de irriterar huden och samlar på sig bakterier. Rengörande oljor med emulgeringsmedel kan däremot vara ett bra alternativ. Eftersom emulgeringsmedlet tvättar bort överflödig olja och talg gör det att huden känns fräschare och inte lika stram. Dessutom tvättar blandningen enkelt bort silikon och UV-skydd.

UV-skydd

Det är inte bara aknedrabbad hud som behöver skyddas mot solen. Återfuktande UV-krämer kan skydda dig mot uttorkning, irriterad hud och för tidigt åldrande. Framför allt skyddar produkten dig mot pigmentfläckar som annars skulle vara svåra att motverka. Använd gärna produkter med tillräckligt hög SPF, gärna 50 och uppåt. Välj lätta, ekologiska produkter som inte täpper till porerna.

Exfoliering

Att exfoliera hudens yttersta lager är självklart viktigt även för aknedrabbad hud. Använd syror, mikroexfolierande produkter och fruktpeeling. Exempel på bra syror är mandel, salicylsyra och azelainsyra. Under behandlingen mot akne är återfuktande produkter ett måste, och de ska gärna innehålla skydd mot UV-strålar. Mikroexfolierande produkter förhindrar överflödig talgproduktion vid hårets rötter, och har dessutom antiinflammatoriska samt antibakteriella egenskaper. Peeling med syra måste proffsen få sköta. Det vanligaste alternativet är produkter med hög syrakoncentration, som tränger ner i hudens djupaste lager. Här är mandel, glykolsyra, azelainsyra och mjölksyra mycket vanliga alternativ.

Retinoider

Dessa derivat av vitamin A har egenskaper som motverkar akne och mjälleksem, förnyad hudcellerna, och främjar exfoliering av huden. Om du använder retinoider på sommaren är solkräm ett måste! Visste du att retinoider även kan användas i många olika fall? Det är till exempel vanligt vid behandling av brännsår, solbränna, förfrysning, akne, psoriasis, lichen ruber planus, iktyos, xeroderma pigmentosum och systemisk lupus erythematosus.

Antioxidanter

Dessa ämnen kämpar mot fria radikaler, minskar oxidativ stress, och skyddar huden mot rynkor och för tidigt åldrande. Vitamin A, C, D och E är exempel på antioxidanter, precis som extrakt från grönt te, koenzym Q10, betakaroten och flavonoider. De förekommer ofta i såväl hudvårdsprodukter som mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *