Hemmapedikyr steg för steg – fotvård på ditt sätt!

Fotvård kanske verkar enkelt och trevligt. För många är det förstås sant, men för nybörjare kan det vara lite svårare! Är det verkligen så komplicerat att ta hand om fötter och tånaglar? Nej, men du behöver välja ett av två alternativ: hemmavård eller salongsvård. Vi vågar nästan lova att det första alternativet gör dig lika nöjd som det andra!

Måsten till naglarna

Om du vill göra pedikyr på egen hand behöver du kosmetika: nagellacksborttagning, tvål, barnolja eller badsalt, olja till nagelbanden, nagellack (underlack och överlack!) samt en skrubb. Du behöver dessutom accessoarer: nagelfil och buffer, nagelklippare, pimpsten, en nagelbandspusher i trä, tåspridare, och en handduk.

Hemmapedikyr: steg för steg

  1. Fotbad. Börja med att bada fötterna i varmt vatten. Häll tvål, barnolja eller badsalt i vattnet. Badet lindrar trötta ben, gör huden och naglarna mjukare, och känns skönt. Tack vare badet kan du snabbt och smidigt slippa blåsor, fila bort död hud, och klippa samt fila naglarna. Häll gärna i ett par droppar essentiell olja eller en badbomb för en härligare doft.
  2. Ta bort gammalt nagellack. Utan detta steg kan du ju inte applicera nytt nagellack! Använd en nagellacksborttagning utan aceton för att minska risken för irriterade eller skadade naglar.
  3. Klipp, fila och buffa naglarna. Vattnet gör nageln mjukare, så det här steget borde vara enkelt. Kom ihåg att klippa och fila rakt! Annars riskerar du att råka ut för inväxta naglar och andra obehagliga tillstånd. När du har fixat rätt form kan du använda en buffer för att mjuka upp nagels yta. På så sätt blir du av med allt gammalt nagellack som sitter i vägen för nästa steg.
  4. Ta hand om hälarna. Nagellack är långt ifrån det enda som krävs för välvårdade fötter. Hälarna är också en viktig pusselbit! Här kan du använda en pimpsten eller fotskrapa för att ta bort död hud, sprickor och blåsor. En grov skrubb fungerar på samma sätt, om du masserar fötterna med den i några minuter. Förutom att bli av med otrevligheter gör den här behandlingen också att blodflödet stimuleras, samt att naglar och hud får en friskare look. När du har masserat färdigt kan du skölja bort skrubben ordentligt och torka dig med en vanlig handduk.
  5. Nagelband. Dessa kan du enkelt hantera med en nagelbandspusher i trä. Om du vill ta bort dem får du inte klippa för djupt! Det är som att be om en infektion eller skador i hudens djupare lager. Det är säkrare och bättre att bara pusha dem lite, men mer regelbundet. Avsluta med att smörja in naglarna med barnolja.
  6. Nagellack. Det här är nog den roligaste delen av hela pedikyren. För att skydda tårna från fläckar kan du börja med att separera tårna. Applicera sedan underlacket och vänta tills det torkat. Fortsätt sedan med nagellacket du är mest sugen på att använda. Avsluta med ett överlack som skyddar pedikyren och får nagellacket att torka snabbare.

Pedikyrtrender i vår och sommar

I år gillar vi geometriska naglar! Som tur är går de snabbt att fixa. Blommor, löv och insekter är också trendigt. Fransk pedikyr är såklart lika klassiskt som alltid, eftersom det fungerar med alla kläder och till alla tillfället. Vågat och ombre är fortfarande populärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *