Fem grundläggande regler för hårvård på vintern

Den sämsta säsongen för håret är vintern, då vi förlorar många vårdande ingredienser och vi är extra utsatta för skadliga yttre faktorer. Det är ingen överraskning att vi bör förändra vår hårvård i takt med att årstiderna ändras. Hur tar man hand om håret under vintern? Låt oss gå igenom fem grundläggande regler.

#1 Mössa är obligatoriskt

Kvinnor ogillar oftast mössor eftersom håret tyvärr inte ser så bra ut när vi tar av dem. Hårets hälsa bör dock komma i första hand, och inte dess stil. Låga temperaturer och kalla vindar har en negativ effekt på hårets struktur, och på hårets rötter som kan skadas ordentligt.

Strunta inte i mössan i vinter, men välj ett lösare alternativ i ull, bomull eller andra delikata material. Glöm inte bort att tvätta den – efter varje användning kan du skölja den i tvättmedel eller spreja insidan med antistatisk vätska som hindrar håret från att bli statiskt.

#2 Mjuk tvätt och omvårdnad

Hårets tillstånd försvagas under vintern, så det behöver behandlas på ett sätt som inte förvärrar dess skick. Välj skonsamma produkter för hårtvätt på vintern, och alternera schampo med balsam. Hår under en mössa blir oljigt mycket snabbare och behöver därför tvättas oftare, så se till att du inte tynger ner håret med tunga produkter.

Under vintern är också ordentlig näring viktigt. Vintern är perfekt för naturliga oljor och alla oljebaserade produkter. Under de svalare månaderna kan du välja produkter med en rikare sammansättning, större mängd återfuktande ämnen, men också med silikon och paraffin. Använd dock inte produkter med glycerin.

#3 Använd inte hårtorken

Under vintern är håret extra utsatt för torr och varm luft, t.ex. i bilar, bussar eller uppvärmda rum. Det är bäst att inte utsätta håret för ännu mer torr och varm luft i form av en hårtork. Det är bäst om håret får torka på egen hand under vintern, men om det inte är möjligt bör du använda en joniserad hårtork och torka 80 % av håret, och låta resten torka på egen hand .

#4 En näringsrik kost

Lura inte dig själv – det du äter har en stor effekt på hårets skick. Om du inte ger håret rätt mängd vårdande ingredienser kommer dess skick att förvärras under vintern, för det är då som behovet av vitaminer och mikroelement är som störst. Yttre omvårdnad är inte tillräckligt om din kost inte har en god balans med produkter som vårdar hårets struktur från insidan.

#5 Snälla frisyrer

Vintern är inte bra för håret, och därför behöver du minska risken för mekaniska skador. Under kalla dagar är de bästa frisyrer under mössa en fläta eller en fransk fläta. På så sätt undviker du att håret trasslar till sig när du tar av dig mössan, och hårets toppar skyddas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *