Egen solkräm: kan den skydda dig?

Sommaren är äntligen här. Semestern har börjat, men du vet inte riktigt hur man ska skydda sig från solens skadliga strålar. Om du inte är nöjd med apotekens utbud kan du faktiskt göra egen solskyddskräm! Du anar inte hur enkelt det egentligen är.

Är solen bra eller dålig?

Utan solen skulle vi varken ha liv, energi eller värme. Solens strålar låter oss producera vitamin D, vilket bland annat krävs för att skelettet ska må bra. Samtidigt kan solen självklart orsaka skador, särskilt om du utsätts för stora mängder. Pigmentfläckar, rynkor, cancer, och sveda är bara några av de obehagliga tillstånd du kan råka ut för.

UV-filter

Solskyddskräm, vilket skyddar mot UVA och UVB, innehåller cirka 10 % zinkoxid. Krämen skapar ett slags lager på huden, som inte släpper igenom solens strålar. I dagsläget är det här det bästa solskyddet människan har tagit fram. I många fall innehåller krämen dessutom hallonfröolja som motverkar åldrande, skyddar mot fria radikaler, samt föryngrar och återfuktar huden.

Hemmagjord solskyddskräm

Om du vill göra din egen solskyddskräm behöver du följande ingredienser:

  • vattenfas: 15 gram kokat vatten + 1 gram glycerin;
  • oljefas: 2,4 gram emulgeringsmedel + 8 gram hallonfröolja;
  • slutfasen: 3 gram mikroniserad zinkoxid + 0,5 gram miljöanpassat konserveringsmedel.

Häll hallonfröolja och emulgeringsmedel i en glasskål och värm sedan upp dem i ett vattenbad. Tillsätt glycerin och blanda ordentligt. Häll sedan oljefasen i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna. Kom ihåg att hälla långsamt! Du kommer snart att märka att krämen blir allt tjockare. När den blir 40° ska du hälla i zinkoxiden och konserveringsmedlet. Nu är krämen klar! Häll upp den i en lämplig förpackning och förvara den i ett torrt och svalt rum. Krämen håller i upp till tre månader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *