Att läka torra, spruckna läppar

Läpparna är ansiktets mest ömtåliga del. De irriteras lätt och utsätts för många yttre element. På grund av den kyliga årstiden och hårda vindar är torra läppar med sår knappast ovanliga. Som tur var kan man enkelt göra läpparna friska, lena och avundsvärda.

Varför är läppar så känsliga?

Svaret på läpparnas känslighet är att flera yttre faktorer påverkas deras struktur. Läpparnas hy är mycket tunn och saknar såväl hår som svettkörtlar och talgkörtlar. Saker som väder, mat, produkter, felaktig vård, sjukdomar och allergier kan alla bidra till att försämra läpparnas tillstånd.

Spruckna läppar: Orsaker

Orsaker till spruckna läppar kan till exempel vara:

  • brist på vitaminer eller mineraler;
  • uttorkning;
  • hormonell obalans;
  • vind, solljus, låga temperaturer;
  • ingredienser i läpprodukter, till exempel alkohol.

Att läka spruckna läppar

1. Läppskrubb

Det här bör du göra minst en gång i veckan. Med en skrubb kan du rengöra läpparna från döda hudceller, göra dem lenare, och förbereda dem för en framtida behandling. En hemmagjord sockerskrubb är det bästa alternativet. Gnid varsamt in den i läpparna och massera den i ett par minuter. Efter exfolieringen kan du skölja bort resterna med ljummet vatten.

2. Masker och behandlingar

Dessa produkter innehåller återfuktande och mjukgörande ingredienser som aloe vera, avokado, hyaluronsyra och honung. Masker finns i flera former, precis som vanliga ansiktsmasker. Applicera masken på läpparna och låt den sitta kvar ett par minuter. När du tagit av masken kan du gnida in resterna i huden. Resultatet blir mjuka, återfuktade och silkeslena läppar!

3. Läppmassage

Massagen har samma fördelar som tidigare steg, men ökar dessutom blodcirkulationen och får läpparna att se större ut. Använd en mjuk tandborste till exempel med en återfuktande produkt eller en sockerskrubb. Kom dock ihåg att inte göra det här om du har spruckna läppar eller munsår!

Motverka spruckna läppar

För att slippa problemet i framtiden bör du:

  • regelbundet använda läppbalsam eller ett skyddande läppstift
  • äta en god kost med mycket vitamin A, B och E
  • dricka en liter vatten om dagen
  • dricka örtte och grönt tre

Undvik att bita på läpparna, slicka på dem (särskilt i uppvärmda rum eller utomhus när det är kallt), att röka cigaretter, och att pilla på torra läppar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *