Silikon i kosmetika – Skadar det verkligen håret?

På senare tid har man pratat alltmer om sammansättningen i kosmetiska produkter för håret, som vi oftast inte lägger märke till. Vi analyserar ingredienserna i schampon eller balsam. Ibland säger innehållsförteckningarna inte så mycket, och det finns motstridiga åsikter gällande vissa av ingredienserna. En sådan ingrediens är silikon. Är silikon verkligen farligt för håret? Bör vi undvika produkter med silikon?

Färglöst och doftfritt silikon finns ofta i populära kosmetiska produkter för hårvård, t.ex. schampo, balsam och stylingprodukter. De består av kvarts och kisel, och den främsta uppgiften är att göra håret mjukare. Det finns en viss ryktbarhet gällande silikon, både fördelar och nackdelar. Det är värt att känna till vissa saker om dem.

Hur fungerar silikon? Alla ämnen i den här sortens kosmetika skapar ett skyddande lager på håret, vilket får det yttre lagret att förseglas. Detta gör håret mjukare och gör det lenare. Hår som tvättas med exempelvis schampo med silikon underlättar borstning, gör håret mer motståndskraftigt mot mekaniska skador eller skador som beror på styling med varm luft. Silikon skyddar också mot UV-strålars skadliga effekter.

Så varför anses silikon vara farligt för håret? Produkter med silikon får håret att mer hälsosamt ut, och det verkar vara mycket vackrare eftersom silikon endast fungerar ytligt och inte påverkar hårets skick på något sätt. Därför bör du inte använda silikon i för stor utsträckning, för det snabba resultat med silkeslent hår är inte värt nedtyngningen. Du bör också komma ihåg att skyddande silikonslager har sina brister – det låter inte de vårdande ingredienserna absorberas av hårets struktur.

En stor nackdel med silikon är att det oftast inte löses upp i vatten, så det är svårt att få bort det u håret. Om du använder kosmetika med silikon är det viktigt att du kommer ihåg att du behöver utföra rengörande behandlingar ibland, med t.ex. starkt rengörande schampo och en skrubb i hårbotten. På så sätt slipper du att silikonet dröjer sig kvar och tynger ned håret. Silikon rekommenderas inte för fint, svagt och ömtåligt hår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *