Vanliga myter och fakta om hår

Hårvård är viktigt, men det är också en mycket individuell fråga – det som fungerar för en person kanske inte fungerar för andra. Det finns vissa permanenta ”sanningar” som finns i vårt medvetna. Låt oss ta reda på vilka som är sanna och vilka som bara är myter.

[MYT] Att borsta håret ofta förbättrar dess skick

Våra anmödrar trodde att regelbunden kamning främjar hudens blodcirkulation, och att håret därmed förses med fler vårdande ingredienser. Därför borstade de envist håret länge varje kväll. Idag vet vi dock att den här sortens behandling endast orsakar kluvna ändar och gör håret statiskt.

[MYT] För bättre rengöring behöver håret tvättas två gånger

Den här myten kommer förmodligen från frisören, där vi efter olika behandlingar får håret tvättat minst två gånger, ibland mer. I verkligenheten är en dubbel hårtvätt onödig såvida vi inte använt någon produkt som är svår att tvätta ut, till exempel olja. En för stor mängd schampo gör huden mer känslig och kan göra håret statiskt.

[FAKTA] Vi tappar mer hår under hösten och våren

Tyvärr kan hårförlusten öka med upp till fyra gånger under hösten och våren. Under hösten och våren höjs hormonnivåerna i kroppen, vilket påverkar hårets återhämtning. Vi kan observera en ökad hårförlust, som ofta återgår till det normala efter ungefär en månad.

[MYT] Om håret ramlar av med rötterna växer det inte tillbaka

Hälsosamt hår har en livslängd på cirka fyra år, men tiden kan variera beroende på individuella förutsättningar. Efter den här tiden åldras och dör hårets rötter, men det faller inte ut förrän den nya roten – som ersätter den gamla – knuffar ut den.

[MYT] Att dra ut grå hår får vita hårstrån att växa

Hårfärgen beror på melatoninnivån. Melatonin skapas i cellerna och reglerar hårets tillväxt. Om folliklarna slutar producera pigment kommer alla hårstrån som kommer efter sakna pigment. Du bör inte dra ut individuella grå hårstrån, för det kan försvaga folliklarnas struktur.

[FAKTA] Vitaminer kan hindra håravfall

Vitaminer är nödvändiga för att håret ska växa och för att stärka rötterna, och metoden är mycket effektiv för att hindra håravfall. Hårets rötter blockeras ofta av toxiner, och kan inte ta upp vitaminer från blodflödet. Genom att gnida in serum med vitamin i hårbotten kan vi förse folliklarna med vårdande ingredienser.

[MYT] Skallighet är endast ärftligt för män

Många kvinnor önskar nog att skallighet endast var ett manligt problem, men även kvinnor kan ärva de förutsättningarna. I en kvinnas fall drabbas de inte av totalt håravfall som män gör, eftersom skallighet delvis beror på androgener, det vill säga manliga hormoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *