Hur sova kan förbättra din hud

Om det finns ett steg som vi ofta missar när det gäller vår hudvårdsrutin är det det viktiga steget att fokusera på hur vi sover. Vi har alla hört att vi ska försöka sova mellan 7 till 8 timmar per natt för att hålla oss friska och välmående, och medan det är sant, har det också en positiv inverkan på hudhälsan. Även om sova inte är det första steget som vi anar när det gäller att förbättra huden, är det faktumet att en bra sömn är en av de bästa sätten att se ett synbart resultat när det gäller huden.

Sömn är nämligen något som hjälper till att förnya huden samtidigt som huden reparerar sig själv. Ju mer du sover desto hälsosammare är du, vilket naturligtvis syns uttryckt i DIN hud. När du sover på rätt sätt positivt det immunsystemet för att förhindra infektioner, samtidigt som huden blir mer återfuktad och mindre utsatt för yttre faktorer.

Varför är sömn så viktigt för att ha en hälsosam hud?

Under sömnen producerar kroppen flera olika hormoner och ämnen som har en direkt inverkan på hudens utseende och kondition. För det första stiger kollagenproduktionen något under sömn. Kollagen är ett protein som hjälper till att hålla huden fast och elastisk. En nedsatt kollagenproduktion leder till trötthet, linjer och rynkor i huden. Det är lika viktigt med sömn för att hålla huden ungdomlig.

För det andra så producerar kroppen hormonet kortisolin under sömnen som ger dig en slags hudstyrka. Kortisolin är viktigt för att reglera olika processer som påverkar hudens välmående. Utan kortisol kan huden kännas irriterad och torr.

Vad händer om du inte får tillräckligt med sömn?

Om du har dålig eller bristfällig sömn kan det kan säga en hel del om hur din hud kommer att se ut. När du är trött ökar hudens nivåer av talg, som är bakomliggande faktor till finnar. Om du ofta sover för lite får du pigmenteringar, torrhet, samt sårighet. Ett ökat cortisolnivåer när du inte sover nog kan även få huden att skallra. Detta kan leda till att din hy blir känslig och irriterad.

Att ha ett regelbundet och bra sömnmönster är avgörande för att skydda din hud från att försämras. Du behöver mellan sju och nio timmars kvalitativ sömn varje natt. Om du fortfarande har svårt att somna, så försök öva på olika sovvanor och sömnrutiner som hjälper dig att hålla sömncykeln regelbunden. Detta ska innehålla att du håller en fast skede tid, undviker koffein efter middagen, begränsar användningen på din telefon samt datorn innan läggdags, samt att försöka få lite frisk luft varje dag.

Hur hjälper sömn din hud?

Sömn är nyckeln för att hålla din hud vit, mjuk och ungfärgad. Sömn stimulerar hudfunktioner som hudcellstillväxt, återfuktning, läkning av skador, reglering av olika hormoner. När du får tillräckligt med sömn, huden näringsrikt igenom natten, vilket stöder produktionen av kollagen, ett protein som håller huden fast och återfuktad och därigenom bidrar till att hålla den ung och strålande.

Vad kan man göra för att förbättra sömnens påverkan på huden?

Kost och motion är också faktorer som har en stor inverkan på din hudhälsa. När det gäller kosten rekommenderar de flesta hudläkare att du äter produkter som är rika på antioxidanter för att skydda mot miljöföroreningar. Och så, även om du inte är tränad av någon typ, är lite motion varje dag något som stimulerar blodcirkulationen och återfuktar huden.

Slutsats

Många tror felaktigt att det enda som har betydelse för att få vackra och hälsosamma hud är att använda en hudvårdsrutin och kosmetiska krämer. Det som faktiskt skapar resultat är sömnens betydelse för huden. Ofta är det mycket mer kostnadseffektivt och säkrare för huden om du följer en bra sömnrutin istället i jämförelse med att investera i dyra kosttillskott och produkter som försäkrar att de kommer att förbättra din hud.

Sömn är det bästa sättet för att hålla din hud i en god hälsa, frisk och ung. Fokus på att få nog med sömn samt övriga delar av hudvårdsrutinen kommer att göra att du med säkerhet får en härlig och frisk hud.