Gör det själv – universalt babassuolje-balm!

Babassu olja är det perfekta valet för hudvård. Det är rikt på antioxidanter, mjukgörande och hälsosamma. Det är snabbvärmande, näringsgivande och djupgående och skyddar och mjukar upp huden på ett sätt som är svårt att få med andra typer av olja. Dessutom är det lätt att göra ditt eget babassu olje-balm!

Vad är babassu olja?

Babassu olja är en naturlig, väldoftande olja som utvinns från fröer som hämtas från babassu palm träd som växer i Afrika och Sydamerika. Den har en unik näringsrik kombination av fettsyror, mineraler, Vitaminer och antioxidanter, vilket gör den ännu bättre när det gäller hudvård.

Babassu olja är läcker och lätt att smälta, vilket gör den idealisk för användning i kropps- och hudvårdprodukter. Den hjälper till att bekämpa torrhet, återställa fuktbalansen, lugna hud och korrigera oljespädning. Det går också att använda babassu olja för att reducera håravfall, förbättra hudtonen och eliminera mörka fläckar.

Gör det själv universalt babassuolje-balm

Att göra ett egna babassuolje-balm är ett enkelt och billigt sätt att få tillgång till några av de fördelar som denna magiska olja kan ge. Det är också ett bra sätt att få ut det mesta av huden.

Vad du behöver

För att göra ditt egna babassu olje-balm behöver du bara följande ingredienser:

 • 1/4 kopp havreflarn (kan ersättas med havre eller valnötter)
 • 1/4 kopp babassu olja
 • 1 matsked bivax
 • 10-15 drops eterisk olja (ceder, kanel, jasmin)

Förberedelser innan du börjar är också viktigt. Se till att du har alla ingredienserna till hands och att ytan du använder är ren och torr.

Steg 1: Preparera havreflarn (eller havre eller valnötter)

Börja med att skala och hacka havreflarnen eller havre eller valnötter. Förbereda dem sedan på en plåt och låt dem bakas i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten och låt havreflarnen eller havre eller valnötter svalna.

Steg 2: Blanda oljorna

Häll babassu olja och bivax i en skål och låt dem smälta i en vattenbad. När oljorna har smält, ta bort skålen från värmen och tillsätt eteriska oljor. Blanda noggrant.

Steg 3: Kombinera

Lägg till den bakade havreflarn (eller havre eller valnötter) till oljeblandningen och blanda noggrant tills det blir en jämn smet. Låt blandingen svalna och stelna.

Steg 4: Förvara

När blandingen har stelnat, fyll den isågade burkarna. Placera balmen i kylskåpet för att få den att stelna ännu mer.

Njut av dina resultat

Nu när du har gjort ditt egna universalt babassu olje-balm, så är det dags att njuta av din skapelse! Använd den varje dag efter dusch för att återfukta och mjuka upp huden och förbättra din hudvårdsrutin. Den kan också användas lokalt för att lindra besvärande problemområden som torrt hår, torr och fnasig hy eller insektsbett.

Allmänna tips för att undvika irriterad hud

 • Tvätta inte ansiktet för ofta. Super-frekvent tvättning tar bort den naturliga fukten från huden, vilket leder till irritation.
 • Undvik parabener och andra syntetiska ingredienser.
 • Håll koll på ingredienslabeln för att se till att produkterna du köper är fria från toxiner.
 • Gör dig av med produkter som innehåller alkohol eftersom de är irriterande och kan torka ut din hud.
 • Använd ett milt, naturligt tvättmedel för att rengöra ansiktet.
 • Använd ett skydd mot solen. UV-strålning bidrar till hudproblem som wrinkles, solskador, mörka fläckar och hudcancer.
 • Återfukta huden för att undvika torrhet. Använd fuktgivande krämer och närande naturliga oljor.
 • Använd alltid rengöring och toner som är specifikt utformade för din hudtyp.
 • Undvik peelingar eller exfolieringsmedel som innehåller skrubbkorn.

Slutsats

Babassu olja är ett mjukgörande och näringsgivande ämne som kan användas för att förbättra och skydda huden. Gör ditt eget universalt babassuolje-balm för att få ut det mesta av huden. Följ stegen ovan för att skapa en enkel, naturlig och billig produkt som är skräddarsydd efter dina behov. Det är viktigt att ta hand om huden, så följ också de allmänna tipsen ovan för ett sunnare utseende och friskare hy. Det är dags att börja använda naturliga alternativ i hudvårdsrutin och göra det själv med ett universalt babassu/ olje-balm.